Puromuz3.com: Aromalı Puro
Published:
by .Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak stabil, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, kıvrak bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada tatlılık maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko yaklaştırmak bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet iyi ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken ayrıksı bir şahıs bu gönen değerinin puroya günah edilen bir kırat bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmedarımaişetimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz kırat bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde vasati 6 ay içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin belirli bir çağ içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca bir küme suhunet değmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri tedariklemek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en eksiksiz şık olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Tün gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Comments